Fagforbundet-medlem får etterbetalt 150.000 kroner i lønn etter dom i Høyesterett
Børge Benum, advoktat i Fagforbundet, er fornøyd etter dommen i Høyesterett om at et kvinnelig medlem får etterbetalt 150.000 kroner i lønn. Dette kommer etter at kommunen erkjente at hun var arbeidstaker og ikke oppdragstaker.
Fagforbundet
Høyesterett slår fast at en kvinne som hadde kortvarige oppdrag i helse- og omsorgssektoren skal få etterbetalt 150.000 kroner pluss pensjon. Det kan påvirke utfallet i blant annet Stendi-saken.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– For oss ble dette full seier. Vårt medlem fikk maksimalt av det hun kunne få, med etterbetalt lønn og etterinnmelding i kommunens tjenestepensjonsordning. Og Fagforbundet sitter igjen med en høyesterettsdom som kan anvendes i flere saker med etterbetalingskrav.
Det sier Fagforbundets advokat, Børge Benum, etter at Høyesterett slo enstemmig fast på onsdag at en avlaster skal ha etterbetalt alle ytelser minst tre år tilbake i tid. Kvinnen får utbetalt 150.000 kroner i lønn pluss pensjon.
Kvinnen, som er medlem i Fagforbundet, jobbet som avlaster i helse- og omsorgstjenestene i Audnedal kommune fra august 2012 til august 2017. Hun hadde i denne perioden kortvarige arbeidsavtaler, de fleste på et halvt år.
Kvinnen mente hun var arbeidstager og ikke oppdragstager. Mot slutten av 2016 krevde hun derfor etterbetaling av lønn og pensjon. Men kommunen hun jobbet for var kun villig til å etterbetale fra den datoen kravet ble framsatt og ikke tilbake i tid. Denne slutningen kom også Kristiansand tingrett fram til. Dermed anket Fagforbundets advokater dommen.
Spørsmålet Høyesterett tok stilling til, var dermed hvor langt tilbake en arbeidstaker i slike tilfeller kan kreve opptjente økonomiske ytelser etterbetalt. Dommen kommer som den tredje i en rekke av lignende saker i Høyesterett.
Benum er både fornøyd og lettet. Fagforbundets advokat hevder at dommen kommer til å få stor betydning for hele det norske arbeidslivet. Han forteller at Høyesteretts dom slår fast at arbeidsgivere som bryter loven må forvente betydelige etterbetalingskrav fra berørte arbeidstakere.
– For Fagforbundet vil denne høyesterettsdommen ha stor betydning i saker som for eksempel Aleris/Stendi-saken, hvor vi er i en ankeprosess, forteller han.
Avlaster III-dommen
I november 2016 fikk kvinnen hjelp av Fagforbundet til å kreve fast ansettelse og etterbetaling av lønn og feriepenger.
Kommunen tilbød kvinnen midlertidig ansettelse, men nektet å betale lønn tilbake i tid.
I Kristiansand tingrett ble Audnedal kommune dømt til å betale kvinnen 8000 kroner i lønn, ubekvemstillegg, feriepenger og overtidstillegg.
Fagforbundet anket dommen til Høyesterett.
Høyesterett uttaler i dommen fra 15. oktober i år at det i slike tilfeller ikke er grunnlag for å etablere passivitetsregler utover foreldelseslovens regler på tre år.
Dette følger i rekken av to lignende dommer i Høyesterett:
I «Avlasterdommen» fra 2013 slo Høyesterett fast at en avlaster for en familie med særlig tyngende omsorgsbehov skulle anses som arbeidstaker, ikke som oppdragstaker.
I juni 2016 fikk Fagforbundet i «Avlaster II-dommen» igjen medhold i Høyesterett om at avlastere skal anses som arbeidstakere, ikke oppdragstakere.
Kilde: Fagforbundet.no